Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Red Watering Can And Water Butt

Welke regenton moet ik kopen?

Milieuwinst
1.100 liter per jaar
Kosten
90 euro
Terugverdientijd
90 jaar
Sluiten
Toelichting

Per jaar besproeien we onze tuin met gemiddeld 1.100 liter drinkwater. Met een regenton zou je dus deze hoeveelheid aan drinkwater kunnen besparen.

De prijs van 90 euro is berekend door de gemiddelde te berekenen van Top 10 regentonnen op bol.com

Bij waternet kost drinkwater 0,87 euro per m3. Dus met een regenton bespaar je afgerond 1 euro per jaar aan drinkwater. Als we een gemiddelde prijs van 90 euro aannemen, is de terugverdientijd 90 jaar.

In periodes van droogte hebben planten het vaak moeilijk. In de meeste tuinen wordt tijdens droogte dan ook regelmatig gesproeid om planten in leven te houden. Door met een regenton water op te vangen als het wél regent, kun je de planten besproeien met hemelwater als het een tijdje niet uit de lucht komt vallen. Niet alleen bespaar je hier schoon drinkwater mee, het is ook nog eens beter voor je plantjes. Wij helpen je in dit artikel met het kiezen van de beste regenton.

1
Checklist bij aanschaf regenton

1
Inhoud

Een van de afwegingen die je moet maken bij de aanschaf van een regenton: de grootte en inhoud.

Per vierkante meter valt er in Nederland zo’n 780 liter water per jaar. Een deel daarvan verdampt (afhankelijk van het soort dak) maar er blijft zo’n 650 mm over. Omdat de neerslag in ons land redelijk egaal over het jaar verdeeld is kan men uitgaan van ruim 50 mm per maand. Iedere maand een volle regenton vereist 200 liter water met minimaal 4m2 dakoppervlak. Het dak is dus snel groot genoeg voor een regenton. Het aanbod van water zit dus wel goed.

Dan nu de vraag naar water: de doorsnee zomer in Nederland kent een neerslagtekort van 100 mm gedurende drie maanden. In die drie maanden krijgen we doorgaans zes keer regen en dus willen we twee weken geen neerslag kunnen overbruggen met onze regenton. Dat komt neer op 16 liter water per m2 tuin.

Uiteindelijk is er voor ieder wat wils. Let er op dat je bij twijfel beter een grotere regenton kunt kiezen dan een kleine regenton, want je regenton is altijd weer eerder leeg dan je denkt.

2
Uiterlijk en materiaal

Naast het volume geven zaken als uiterlijk van de regenton, materiaal en prijs doorgaans de doorslag. Regentonnen zijn er van kunststof en van hout en beiden in vele soorten en maten. Sommige zijn regelrechte design producten, zo vinden wij de raindrop (onze nummer 2 hieronder) er zeker uitspringen qua design. Toch liever een traditionele houten regenton? Deze worden vaak gemaakt van oude wijnvaten. Soms kunnen houten regentonnen wel wat uitzetten en inkrimpen door het water.

3
Montage

Voor de montage van de regenton is het is belangrijk om eerst de regenpijp af te koppelen van het riool. Hoe je dit doet, lees je in regenwater afkoppelen. Voor het aansluiten van regentonnen zijn er uiterst praktische regenautomaten in de handel verkrijgbaar. Het is goed opletten, want sommigen zijn lastig aan te sluiten of vereisen (te) veel ruimte tussen de regenpijp en de muur, maar je kan ook een regenton zonder regenpijp aanschaffen. Bij een regenton zonder regenpijp werkt de deksel als een soort trechter waardoor het regenwater rechtstreekst wordt opgevangen. Let er in ieder geval op dat de regenton recht staat en dat er een deksel op zit zodat het geen dodelijke valkuil voor dieren is. 

2
De beste regentonnen

Er zijn vele verschillende regentonnen op de markt, bekijk ze hier allemaal. Hieronder hebben we een top zes gemaakt op basis van grote, prijs, materiaal en design. 

1
Harcostar Regenton

Onze keuze
Harcostar 2
Kwaliteit
9,4
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.4/10
Voordelen
Inhoud: 114 Liter
Middelgroot formaat
Materiaal: Kunststof
Classic design
Omschrijving
kunststof, groen. Met kunststof deksel (kinderveilig), zwarte aftapkraan en speciale kraan, geschikt voor koppelstukken (b.v. Gardena). Onverwoestbaar, weer- en vorstbestendig (wel aftappen).
...
Beste prijs

2
Elho pure raindrop

Elho Pure Raindrop
Kwaliteit
9,8
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.3/10
Voordelen
Inhoud: 70 Liter
Klein formaat
Materiaal: Kunsttof
Mooi design
Omschrijving
Een regenachtige dag wordt ineens een stuk minder erg door onze pure raindrop! Ook bekend als de regendruppel regenton. Met een opvallend, trendy design wordt deze exclusieve regenton niet alleen een eyecatcher in jouw tuin, maar zorgt het er ook voor dat je regenwater kan opvangen én hergebruiken.
...
Beste prijs

3
Elho Green Basics Regenton

Elho 2
Kwaliteit
9,0
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
Inhoud: 200 Liter
Groot formaat
Materiaal: Kunststof
Plantenbak-look
Omschrijving
Een regenachtige dag wordt ineens een stuk minder erg door deze green basics regenton! Met een inhoud van 200 liter, kun jij voortaan lekker veel regenwater opvangen én hergebruiken voor het water geven van je planten, als drinkwater voor je huisdieren of bij het zemen van je ramen. Om het nog milieuvriendelijker te maken, is deze green basics regenton gemaakt van gerecycled plastic en met windenergie.
...
Beste prijs

4
Regenzuil 400 L 52x215 cm

Regenton
Kwaliteit
7,0
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.7/10
Voordelen
Inhoud: 400 Liter
Mooie gladde steenachtige uitstraling
Materiaal: Kunststof
Hoog formaat, met minder ruimte in je tuin en meer waterdruk
Omschrijving
Je kan tot wel 400 liter water opslaan met deze unieke regenzuil van Kilian Water. Het voordeel hieraan is, is dat deze regenzuil zich in de hoogte werkt waardoor er veel plek wordt bespaard én waardoor de waterdruk verhoogt wanneer je met het kraantje water uit de zuil wilt halen. Dit zorgt er voor dat je ook gemakkelijk een tuinslang op kan aansluiten om zo de planten water te geven. De zuil heeft een gladde steenachtige uitstraling waardoor hij in veel tuinen past en met veel te combineren is. De ton is ook voorzien van een deksel aan de bovenkant waardoor je eventueel controle kunt uitvoeren. Ook zit er een kraantje bij welke op een hoogte geplaatst kan worden zodat er nog een emmer onder past. Voor de aansluiting van deze regenzuil zit alles inbegrepen, het wordt ten zeerste aangeraden om de handleiding op te volgen met het aansluiten van de regenton. Het kwalitatieve topsegment in regentonnenland. De Regenzuilen worden standaard compleet geleverd met een degelijke PP-kunststof kraan, een 80 mm vulautomaat, bevestiging-, en aansluitmateriaal en een installatiehandleiding. Ook het toebehoren is vanzelfsprekend van de beste kwaliteit. Inbegrepen bij regenzuil: Handleiding Vulset 80mm Kraantje
...
Beste prijs

5
Regenton Slim - Stone Decor

Stone Decor 4
Kwaliteit
9,0
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.7/10
Voordelen
Inhoud: 300 Liter
Groot formaat
Materiaal: Kunsstof
Steen-look
Omschrijving
Deze regenton heeft een stenen ontwerp aan de voorkant om de standaard strepen te vervangen. De Stone Decor 300 liter antraciet geeft uw tuin sfeer, maar ook water tijdens de droge periodes in het jaar. Het wordt steeds droger en uw tuin heeft gewoon water nodig. Soms wordt er aangeraden de tuin niet met kraanwater te doen vanwege de kalk in de leidingen, dus daar komt de regenton goed van pas. De regenton vangt hemelwater tot maar liefst 300 liter. Al dit water kunt u gebruiken voor uw planten binnen en buitenshuis. Let wel op dat sommige binnenplanten beter kraanwater kunnen hebben dan regenwater.
...
Beste prijs

6
Houten Regenton

Houten Regenton
Kwaliteit
8.5
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
Inhoud: 190 Liter
Middelgroot formaat
Materiaal: Hout
Vintage design
Omschrijving
Een mooie regenton van echt hout. Deze stoere look maakt je tuin af! Hij doet wat het moet doen: het opvangen van water. Het is een robuuste regenton maar hout kan wel uitzetten en inkrimpen wat de kans op lekkage iets vergroot.
...
Beste prijs

3
Voordelen van een regenton

Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater. Daarnaast kan je het opgevangen regenwater ook gebruiken voor het wassen en schoonmaken. Omdat regenwater zacht en schoon is komen geen kalk strepen op de ramen of op de auto bij het wassen. En ook in een vijver is hemelwater een betere optie. Tenslotte zorgt het opvangen van  regenwater dat er minder water in het vuilwaterriool komt. Dat is beter voor de rioolwaterzuivering (hemelwater behoeft immers geen zuivering). Lees hier meer over hoe je regenwater kan opvangen en benutten.

4
Conclusie

  1. Duurzaam: Je gebruikt geen drinkwater wat bezuinigt en je hebt een voorraad van water in tijden van droogte wanneer je soms je planten niet mag sproeien. Dit gaat mogelijk door klimaatverandering steeds vaker en langer voorkomen.
  2. Voedzamer: Regenwater is voedzamer voor planten door natuurlijke oligo-elementen, deze zijn goed voor buiten- en binnenplanten.
  3. Geen strepen: Hemelwater bevat geen kalk en geeft hierdoor geen strepen bij ramen wassen.
  4. Keuze: Er zijn allerlei modellen en designs te krijgen, van namaak-rots, tot wijnvat en zelfs echte XXL regenzuilen.
  5. Volume: Let goed op volume omdat de regenzuil sneller op is dan je denkt.
  6. Materiaal: Hou het materiaal in de gaten zodat het lang meegaat.
  7. Montage: Als laatste, bevestiging aan de regenpijp en montage kan soms lastig zijn, lees de gebruiksaanwijzing voor je een regenton koopt.
Kristel van Genugten
Expertise: Duurzaam wonen

Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.

3.7 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe vol moet een houten regenton blijven om te zorgen dat hij niet in duigen valt ?

Hoi Elisabeth, goede vraag. Het beste is om tenminste 40cm water in de ton te hebben staan zodat het hout niet uitdroogt en vervolgens gaat krimpen en de ijzeren hoepels naar beneden glijden.

Hoi ik kwam dit artikel tegen, handig! Wel vraag ik me of hoe duurzaam het kopen van een regenton zelf is. Hiervoor zijn ook grondstoffen gebruikt en heeft er een productieproces, verpakking en vervoer plaatsgevonden. Is er wat over deze
milieu impact eerder in de keten bekend?

Hoi Stefanie, goede vraag, waar je naar op zoek bent is de Life Cycle Analysis (LCA), dat is een meetmethode waar de hele keten in kaart wordt gebracht. Dat is erg ingewikkeld en duur om te laten doen en daarom wordt dat helaas nog maar weinig gedaan. Vooral omdat je dat dan voor elke apart product helemaal moet laten berekenen wat ook nog eens lang kan duren. Het wordt wel steeds meer gebruikt en ongetwijfeld zal de EU daar ook een rol in gaan spelen. Bij houten regentonnen kun je in Nederland kijken naar deze labels: AVIH (Algemene Vereniging Inlands Hout) en NL Greenlabel. Met name NL Greenlabel kijkt naar de volledige keten (duurzame bebossing, kappen, gebruiksduur, energiegebruik en transport) en geeft dan een score. Internationaal gezien zijn er deze labels om duurzame bebossing en houtkap te garanderen: FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest… Lees verder »

Zijn er ook opties voor een regenton zonder regenpijp? De regenpijp van onze dakgoot loopt bij de buren de tuin in. We hebben geen eigen regenpijp. Een open vat lijkt me niet zo handig qua muggen etc. Zijn er nog andere opties?

Hoi Laura, wat ik wel eens gezien heb is een soort klep die je in de regenpijp kunt maken zodat je het water afsplitst als het ware. Bijvoorbeeld deze regenton / regenpijpklep met bladvanger. Maar je moet dan wel het blad steeds weghalen als er niet al een bladfilter bovenaan je regenpijp zit om dat op te vangen. Je kunt ook een splitsing maken op de regenpijp en er een stuk pijp aan vast maken die dan uitkomt in de regenton. Er zijn ook oplossingen om een soort grote trechter te plaatsen die opvangt en dan in de regenton uitkomt (die is dan afgesloten zodat er geen muggen in kunnen komen). Maar dat is niet ideaal en het oppervlak van de trechter is redelijk klein, een klep of splitsing van de regenpijp zou veel beter werken.

Duidelijk en handig artikel, bedankt!

Het artikel geeft niet echt een goed vergelijk van de regentonnen

Het artikel geeft advies over de grootte van de ton. Het materiaal, de vorm en de prijs van de ton valt niet veel over te adviseren: dat is een kwestie van smaak en portemonnee.

Hoi, we hebben het artikel herschreven en geven nu een duidelijker overzicht en tips, hopelijk helpt dat.

Raintainer is te vinden op https://ecosave.com/, maar is nu niet verkrijgbaar zag ik net

Ik kan de raintainer niet vinden op de website die je noemt, maar wel hier.

Niet meer leverbaar helaas….
 

Ik ben ook al een tijdje op zoek naar de raintainer. De Marskramer heeft ze een paar jaar geleden gehad, maar heeft ze niet meer. Ik wil er 2 aan de palen van ons afdak hangen, maar kan ze nergens meer kopen, lijkt het, terwijl het toch een leuke, simpele oplossing is. Heeft iemand meer info over waar ze nog te koop zijn?

Hoi Willem, de raintainer is hier te vinden.

De kleinste (rain tainer)

waar o waar te koop en meer informatie

Hoi Wim, de raintainer is hier te vinden.

Weet iemand of een regenton (of misschien beter: de zwaartekracht) voldoende waterdruk geeft voor een sproeier of heb je dan een pomp nodig…?

Erik, Ik ben zelf de bedenker en eigenaar van de Rainwinner (www.rainwinner.nl). Vanwege legionella gevaar is het niet aan te raden om het regenwater uit de regenton te besproeien. Verneveling van opgewarmd regenwater kan leiden tot legionella besmetting.

Een handige manier om duurzaam en handig uw tuin te bewateren, is middels een druppelslang. Deze werkt op de Rainwinner.

Volg ons op Facebook