Na een lange periode van droogte valt er mondjesmaat weer wat regen in Nederland. Het gebrek aan regenwater zorgt voor veel problemen in de landbouw maar ook bij de mensen thuis. In de meeste tuinen wordt regelmatig gesproeid om de planten in leven te houden. Bij droge periodes met af en toe geringe neerslag is de regenton een mooie uitkomst. Het bespaart schoon drinkwater en is veel beter voor de planten. Gelukkig zijn er regentonnen in alle maten en soorten te verkrijgen. Maar hoe kies je nu de juiste regenton?

Checklist bij aanschaf regenton

1. Volume

Om te beginnen even wat achtergrondinformatie: per vierkante meter valt er in Nederland zo’n 780 liter water per jaar. Een deel daarvan verdampt (afhankelijk van het soort dak meer of minder) en er blijft zo’n 650 mm over wat via de regenpijp omlaag komt en in het mooiste geval in de regenton belandt. Omdat de neerslag in ons land redelijk egaal over het jaar verdeeld is kan men uit gaan van ruim 50 mm per maand. Iedere maand een volle regenton vereist een volume regenton/50 = minimaal m2 dakoppervlak ofwel een regenton van 200 liter vereist minimaal 4m2 dakoppervlak. Het dak is dus snel groot genoeg voor een regenton. Het aanbod van water zit dus wel goed.

Dan nu de vraag naar water: de doorsnee zomer in Nederland kent een neerslagtekort van 100 mm gedurende drie maanden. In die drie maanden krijgen we doorgaans zes keer regen en dus willen we twee weken geen neerslag kunnen overbruggen met onze regenton. Dat komt neer op 16 liter water per m2 tuin.

Uiteindelijk is er voor ieder wat wils. Let er op dat u bij twijfel tussen twee formaten beter de grotere kunt kiezen, want ook uw regenton is altijd weer eerder leeg dan u denkt.

2. Uiterlijk en materiaal

Naast het volume geven zaken als uiterlijk van de ton, prijs doorgaans de doorslag. Regentonnen zijn er van kunststof en van hout en beide in vele soorten en maten. Sommige zijn regelrechte design producten zoals de raindrop en de regenzuil. Velen zien echter liever de traditionele houten regenton waarvoor vaak oude wijnvaten gebruikt worden. Je kunt zelfs van de bovenkant van de regenton een plantenbak maken. Bijvoorbeeld bij deze regenton:


3. Montage van de regenton

Voor het aansluiten van regentonnen zijn er uiterst praktische regenautomaten in de handel verkrijgbaar. Het is goed opletten is want sommigen zijn lastig aan te sluiten of vereisen (te) veel ruimte tussen de regenpijp en de muur. Let er in ieder geval op dat de regenton recht staat en dat er een deksel op zit zodat het geen dodelijke valkuil voor dieren is. Naast dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat uw huisdier in de ton terecht komt, kan bijvoorbeeld een muisje vast komen te zitten.

Voorbeelden van verschillende regentonnen

Er zijn vele verschillende regentonnen op de markt, bekijk ze hier allemaal. Van groot naar klein en van mooi naar lelijk ook al valt er over smaak niet te twisten. Hieronder hebben we aantal voorbeelden op een rijtje gezet:

Gewoon: Groen kunststof 114L

Klassiek Wijnvat: Eikenhout 228L

Design: Pure Raindrop 70L

Plantenbak combi: Zwart kunststof 200L

Namaaksteen: Zwarte rots 300L

Regenzuil XL: Extra waterdruk 400L

Conclusie

  • Duurzaam: Je gebruikt geen drinkwater wat bezuinigt maar ook de enige manier is in tijden van droogte en je soms je planten niet mag sproeien. Dit gaat mogelijk door klimaatverandering steeds vaker en langer voorkomen.
  • Voedzamer: Regenwater is voedzamer voor planten door natuurlijke oligo-elementen, deze zijn goed voor buiten- en binnenplanten.
  • Geen strepen: Hemelwater bevat geen kalk en geeft hierdoor geen strepen bij ramen wassen.
  • Keuze: Er zijn allerlei modellen en designs te krijgen, van namaak-rots, tot wijnvat en zelfs echte XXL regenzuilen.
  • Volume: Let goed op volume omdat de regenzuil sneller op is dan je denkt.
  • Materiaal: Hou het materiaal in de gaten zodat het lang meegaat.
  • Montage: Als laatste, bevestiging aan de regenpijp en montage kan soms lastig zijn, lees de gebruiksaanwijzigen voor je een regenton koopt.

Lees meer over hoe je water kunt opvangen en hergebruiken.