Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam leven boek

Genoeg, gids voor een Duurzaam Leven

Laatst kreeg ik van uitgever Kosmos het boek ‘Genoeg’ van Tom Petherick opgestuurd. Het is een boek over Duurzaam Leven. Een onderwerp wat helemaal past bij Duurzaam Thuis. Duurzaamheid in en rondom je huis stopt namelijk niet bij het plaatsen van dubbel glas en een zonneboiler. Het is een algehele manier van leven die uiteindelijk het grote verschil zal maken. Ik merk om me heen dat mensen wel duurzamer willen leven, maar dat ze vaak niet weten hoe ze moeten beginnen. ‘Genoeg, de moderne gids voor duurzaam leven’ is misschien een goede start?

Gids voor duurzaam leven

duurzaam-leven-boek

Tom Petherick wil in zijn boek ‘Genoeg’ mensen bewust maken van het feit dat we meer verantwoord moeten gaan consumeren en een minder afhankelijke manier van leven moeten nastreven. Velen van ons hebben dit ‘eco-bewustzijn’ wel, maar hoe en waar begin je? Volgens Petherick moet je dicht bij jezelf beginnen, bijvoorbeeld met het kweken van je eigen groenten en fruit. Dat kan prima in een bak op het balkon of in een klein hoekje van de tuin. Of wat dacht je van de voortuin? Als je maar rekening houdt met zon, wind en regen groeien veel soorten al snel. Lukt dit niet, koop je groenten dan in ieder geval rechtstreeks bij de boer, of maak gebruik van een wekelijks groentepakket. En koop je vlees voortaan bij de boer of biologische slager, in plaats van in de supermarkt. ‘Genoeg’ laat zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om anders te gaan leven, het wat kalmer aan te doen, minder te consumeren en eerlijk geproduceerd voedsel te eten. Als je het maar dicht bij huis en dicht bij jezelf houdt, gaat het bijna vanzelf.

‘Genoeg’ is een uitstekende start

Het boek ‘Genoeg’ is een uitstekende poging om het begrip ‘duurzaam leven’ te vatten. Ik ben het helemaal met de schrijver eens dat duurzaamheid dichter bij is dan je denkt. De keuze om in je eigen omgeving (tuin) zaken te veranderen en producten uit de omgeving te kopen, deel ik helemaal. Het boek legt veel nadruk op het verbouwen van eigen groente en fruit en het houden van dieren. Dat is ook meteen een beetje het nadeel van het boek. Voor de meeste tips moet je bijna landelijk wonen of een enorme tuin hebben en dat is in ons landje een steeds schaarser wordend goed. De schrijver geeft wel terecht aan dat je overal kunt tuinieren, zelfs op het kleinste balkon. Alleen denk ik niet dat 2 vierkante meter kan voorzien in onze dagelijkse voedselbehoefte. De realiteit is dus vaak anders en de keuze om naar een biologische supermarkt te gaan een prima oplossing.  De onderwerpen als ‘minder consumeren’ en ‘energiezuiniger leven’ worden ook beschreven in het boek al is het wel minder uitgebreid en concreet dan de zojuist genoemde onderwerpen. Duurzaam leven gaat wat mij betreft nog wat verder dan het boek van Tom Petherick. Vooral op het gebied van duurzaam wonen, ligt nog een onontgonnen terrein. Toch vind ik het een leuk en inspirerend boek van iemand die duidelijk het voortouw neemt. Al staat de ‘lifestyle’ duurzaam leven misschien nog in de kinderschoenen, het boek ‘Genoeg’ is een uitstekende start, zeker voor mensen met een tuin!
Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.